Prolactin (Hebrew)

From Proteopedia

Jump to: navigation, search


3npz הורמון הפרולקטין והקולטן שלו

Drag the structure with the mouse to rotate


פרולקטין


ערך זה מתאר את הורמון הפרולקטין והחלק החוץ תאי של הקולטן שלו. מידע נוסף על חלבונים אלה ניתן למצוא ברשומות שבמאגר המידע PDB.

מבנה הפרולקטין

באדם מורכב מ-199 כשכל חומצה מוצגת בצבע שונה. מולקולת הפרולקטין מכילה 3 קשרים די-סולפידים המאפשרים את הקיפול הנכון של ההורמון ויצירת המבנה השניוני. מחקרים אודות המבנה השניוני של פרולקטין הראו שחצי מחומצות האמינו מאורגנות ב-4 מבנים של , בעוד שהשאר מסודרים בלולאות.

מבנה הקולטן

קולטן הפרולקטין בנוי משני תת-יחידות זהות, כאשר כל תת-יחידה היא חלבון אשר חוצה את ממברנת התא פעם אחת. החלק של כל תת-יחידה מורכב מ-220 ואליו נקשר הורמון הפרולקטין כאשר כל חומצה מוצגת בצבע שונה. חלק זה בנוי כשבכל תת-יחידה ניתן למצוא 2 החשובים לשמירה על מבנה ותפקוד תקין של הקולטן. החלק של הקולטן החוצה את ממברנת התא הוא בעל 24 חומצות אמינו שתפקידן בשפעול הקולטן אינו ידוע. לעומת זאת, תפקיד הקטע התוך תאי הוא חיוני לצורך המשך העברת האות בתא.
כאשר הורמון הפרולקטין נקשר לתת-יחידה אחת של הקולטן, נוצר קשר עם תת-יחידה נוספת והמבנה שנוצר מאפשר את העברת האות בתא.
מלבד הפרולקטין גם הורמון גדילה יכול להקשר לקולטן היות ויש דמיון רב ברצף חומצות האמינו בין קולטן הפרולקטין וקולטן הורמון הגדילה.

תפקיד הפרולקטין

הפרולקטין, הידוע גם בשם luteotropin , הוא חלבון אשר ידוע בעיקר ביכולתו לגרום לנקבות ממחלקת היונקים ליצור חלב. אולם יש לו השפעה על מספר גדול של פונקציות . הפרולקטין מופרש מבלוטת יותרת המוח כתגובה לאכילה, הזדווגות, טיפול באסטרוגן , ביוץ והנקה וגם מרירית הרחם של נשים הרות, ועל כן נמצא במי השפיר. הפרולקטין מעורב גם במטבוליזם, ויסות מערכת החיסונית והתפתחות הלבלב. ההורמון פרולקטין מופרש בגלים במהלך היממה כאשר עוצמת הגל קשורה לשעת היום; גלים גבוהים במיוחד נצפו תוך כדי שינה ובמיוחד בזמן שינה עמוקה. כמו כן ניתן לצפות בהפרשה מוגברת של פרולקטין במצבי לחץ, במאמץ גופני מוגבר, בהרדמה כללית או בניתוח. ככלל רמות הפרולקטין נמוכות יותר בגברים מאשר בנשים, ובעיקר במהלך השבועיים שקודמים למחזור הווסת.

פרולקטין בנשים הרות ולאחר ההריון

רמת הפרולקטין בדם של נשים הרות עולה מתחילת ההיריון ויכולה להגיע עד פי 10 מהרמה שלפני ההיריון. לאחר הלידה רמת הפרולקטין בדם יורדת, אבל בכל הנקה קיימת עלייה משמעותית ברמת ההורמון עד כדי פי 8 מרמתו הבסיסית, עם חזרה לרמה הבסיסית 3-2 שעות מתום ההנקה. אצל נשים מיניקות, רמת פרולקטין גבוהה בדם יכולה למנוע התפתחות זקיקים בשחלות, ולמנוע על ידי כך הריון נוסף. כמו כן עודף הפרשה של פרולקטין אצל נשים משפיע על התהליכים התקינים הקשורים לביוץ, והוא יכול להיות סיבה לאי-פוריות. ההשפעה השלילית יכולה להתבטא כהפרעה בהפרשתו התקינה של הורמון ה-Luteinizing Hormon אשר באחריותו לגרום לביוץ של הזקיק הבשל בשחלה, וכן בהפחתה בייצור של הורמוני שחלה כגון אסטרוגן ופרוגסטרון.

פרולקטין בגברים

בגברים, לפרולקטין השפעה חשובה על שמירת רמתו התקינה של הורמון הטסטוסטרון אשר מהווה הורמון מפתח לתפקוד המיני של הגבר ולייצור הזרע. לכן גברים עם רמת פרולקטין גבוהה בדם לוקים לעיתים בירידה בחשק המיני עד כדי קשיים בזקפה.

בקרה על רמת הפרולקטין

הפרשת הפרולקטין מבלוטת יתרת המוח מבוקרת על ידי גורמים רבים, אבל העיקרי שבהם הוא הורמון הדופמין (Dopamine) אשר מופרש מאזור מוגדר במוח. תפקידו לדכא את הפרשת ההורמון ולשמור על רמתו התקינה. במצבים מסוימים, כגון תת-תפקוד של בלוטת התריס, קיימת הפרשה מוגברת של הורמון ה-Thyrotropin Releasing Hormone מהמוח, אשר מגביר באופן משמעותי את הפרשת הפרולקטין, גורם לרמת פרולקטין גבוהה בדם. ובכך משבש תהליכים שבהם הפרולקטין מעורב. יש צורך על כן בטיפול בבלוטת התריס, כדי לאזן את רמות הפרולקטין.

טיפולים ותרופות

הגורמים השכיחים לרמת פרולקטין גבוהה בדם הם גידולים שפירים מפרישי פרולקטין ותרופות מסוימות. הפרשה מוגברת זו תיפסק בעקבות דיכוי הפרולקטין על ידי תרופות נגזרות של ברומוקריפטין או בהפסקת נטילת התרופה שהגבירה את הפרשת הפרולקטין. גידולים המפרישים פרולקטין ניתנים לטיפול גם בתרופות ברוב המקרים, ללא צורך בניתוח.


מקורות

1.גיבוש הפרולקטין והקולטן שלו
2. <http://www.infomed.co.il/disease-314//>
3.פרולקטין: מבנה, תפקיד, ובקרה
4. Media:שמות חומצות אמינו.jpg
5.גם גברים יכולים להניק
6."נפש ערומה" ספרה של פרופ' עדה למפרט


דף עבודה לתלמיד

דף עבודה לתלמיד

Proteopedia Page Contributors and Editors (what is this?)

Moran Farber, Shany Doron, Michal Harel, Saar Graidi

Personal tools